Κύστη κόκκυγοςΚύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παθήσεις της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδορίου ιστού.Η συχνότητα της νόσου αφορά συνήθως τις ηλικίες από 15 έως 40 με προτίμηση τους άνδρες.

Η έντονη τριχοφύια στην περιοχή του κόκκυγκος η παρατεταμένη καθιστική θέση η μηχανική τριβή είναι η οι πιο συχνές αιτίες της νόσου.Η κύστη μπορεί να εκδηλωθεί με λίγο πόνο στην περιοχή όταν ο ασθενής κάθεται σε σκληρό κάθισμα ,η εκροή υγρού ,στη οξεία φάση παρουσιάζει έντονο πόνο πρήξιμο και συλλογή πύου . Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, κακουχία και ναυτία δηλαδή μετατρέπεται σε κοκκυγκικό απόστημα,η κατάσταση είναι οξεία και χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.Στη χρόνια φάση η κύστη δημιουργεί συρίγγια, όσο είναι ανοιχτό το συρίγγιο, η κύστη αδειάζει και ο ασθενής νιώθει ελάχιστα ενοχλήματα (λερώνεται από το πύον που βγαίνει από την κύστη μέσω συριγγίου). Αν φράξει το συρίγγιο, τότε το πύον μαζεύεται στην κύστη και μετατρέπεται ξανά σε απόστημα. Η θεραπεία της κύστης στο αρχικό στάδιο είναι καθαριότης της περιοχής αντιβιοτική αγωγή και θερμά επιθέματα, στην οξεία φάση διάνοιξή του αποστήματος και συχνές αλλαγές και σε δεύτερη φάση μετά από ένα μήνα συνήθως χειρουργική εκτομή , οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά.

Η εκτομή της κύστης γίνετε με νυστέρι η με το LASER ηRF(νυστέρι με ραδιοκύματα) και το χειρουργικό τραύμα μπορεί να μείνει ανοικτό κα να κλείσει κατά δεύτερο σκοπό μετά από συχνές αλλαγές περίπου δύο μήνες(ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ) προτιμάται όταν αφαιρείται στην οξεία φάση, απόστημα όλη η πάσχουσα περιοχή,η εκτομή της κύστεως και του συρριγγίου σε ένα χρόνο και συρραφή του τραύματος , αφαίρεση των ραμμάτων σε 10-15 ημέρες(ΚΛΕΙΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ)πλεονεκτεί λόγω της γρήγορης επανόδου του αρρώστου στις δραστηριότητες του.